Kitchen Renovation Bramhall

Julie and Dave decided that after ten years of living in their home, nestled in the leafy suburb of Bramhall, it was time for a complete renovation. The kitchen renovation, as with all homes, was a fundamental part of the project and in many ways dictated finishes and colours for the rest of the house.

They met with designer Tracy Mackey, armed with an architect’s plan of the house and some images of light and airy kitchens. It was an exciting time and lots of ideas were exchanged before Tracy began to convert concepts to reality.

The Brief

The brief was to create a kitchen with some wow factor and a sociable space that ensued a comfortable, homely atmosphere, conducive to relaxed conversation.

Furthermore, the space was to be as open plan as possible with an unconventional island unit. The clients love to entertain so it was a priority to have ample room for friends and family to eat, drink and chat.

In addition, flow would be crucial as the kitchen linked with a sunken lounge.

Style

To create a contemporary, plush feel Tracy used a contrast of textures and colour. This was achieved with stone slate veneer and perth gloss in white for the door furniture. These finishes are from an exclusive range of Rempp’s kitchens and exude a cool calmness. To balance this and inject a sense of warmth, the breakfast bar, shelves and niche detail were made from a vintage oak. The scheme was a perfect combination of glossy coolness and natural earthiness.

A large angled island unit was designed to give wow factor and produce a unique feature. Corian was the chosen work surface because it gave a seamless finish.

The spotlights were carefully positioned in the ceiling along with under-unit LEDs.  The effect was unobtrusive light for the work space.

At the early design stage flow was a vital consideration. Tracy ensured that the route from kitchen to lounge was free from obstruction but at the same time made a good connection. Additionally, she kept the working space free from people passing through for safety.

Kitchenality worked with one of their partners within the Arighi Bianchi store – Karndean Flooring. They provided a practical floor in a complimentary honey colour. The overall effect was stunning.

Details

The detail was imperative for such a discerning couple and every feature was carefully considered.  The mirror splash-back was a contemporary bronze, chosen, to compliment the kitchen cabinets. Aubergine paint on the surround of the tall units was tried and tested to achieve the perfect shade and the nosing on the floor steps was given due regard. Additionally, the internal cabinets were made with the same vintage oak to add another dimension of luxury.

Project Management

Sarah at Kitchenality project managed the entire installation of the kitchen. She worked closely with the builder and tradesmen. All fixture and fitting times were well coordinated and kept on schedule. This resulted in a successful, trouble free installation.

The Result

The result was an impressive, light, airy kitchen both modern and comfortable.  This not only met the brief but exceeded expectations.

Advice and Consultation

Kitchenaliy offer a free design consultation for kitchen renovation and general advice.  Contact the showroom for further details or to book a design appointment.  We would delighted to help you.